Φασκόμηλο (Salvia officinalis)

2016-01-27 21:45

Φασκόμηλο: Ένας θησαυρός στον κήπο μας!!!!

Το φασκόμηλο το γνωστό βότανο το οποίο  καλλιεργούμε στον κήπο μας, είναι αυτοφυές της νότιας Ευρώπης. Φτάνει σε ύψος τα 70 εκ. και τα άνθη του έχουν χρώμα ροζ-μωβ τα οποία βγαίνουν σε σπείρες. Τα φύλλα του έχουν γκριζοπράσινο χρώμα και η οσμή του είναι έντονη. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε το φασκόμηλο στον κήπο μας σε ένα ηλιόλουστο σημείο το οποίο θα προφυλάσσεται  από τον αέρα και το κρύο. Μια άλλη ποικιλία φασκόμηλου το Salvia pratensis μεγαλώνει σε όχθες, λιβάδια και βοσκοτόπια.

Το συνηθισμένο φασκόμηλο έχει ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες. Οι προγονοί μας το εκτιμούσαν ιδιαίτερα και μάλιστα ένας στίχος του 13ου αιώνα αναφέρει : «Γιατί να πεθάνει ένας άνθρωπος αφού το φασκόμηλο φυτρώνει στον κήπο του;». Το φασκόμηλο ονομάζεται Salvia, η ονομασία του προέρχεται από το λατινικό salvare που σημαίνει σώζω και αναφέρεται στις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Μπορούμε να διαπιστώσουμε πόσο το επαινούσαν παλιότερα από ένα βιβλίο της βοτανολογίας που αναφέρει: « Όταν η παρθένος Μαρία έτρεχε να σωθεί από τον Ηρώδη ζητήθηκε από όλα τα λουλούδια να κρύψουν Εκείνη και τον μικρό Ιησού αλλά κανένα δεν της πρόσφερε καταφύγιο εκτός από το Φασκόμηλο. Αφού οι άντρες του Ηρώδη προσπέρασαν χωρίς να Την δουν και ο κίνδυνος πέρασε η Παρθένος Μαρία είπε στο Φασκόμηλο: ‘Από τώρα και εις τους αιώνας θα είσαι το αγαπημένο λουλούδι της ανθρωπότητας. Σου δίνω την δύναμη να θεραπεύεις τους ανθρώπους από κάθε αρρώστια και να τους σώζεις από τον θάνατο όπως έκανες και με μένα’ ». Από τότε το Φασκόμηλο φυτρώνει για το καλό της ανθρωπότητας.

Ιδιότητες του φασκόμηλου:

Η συχνή λήψη του φασκόμηλου δυναμώνει το σώμα, προλαμβάνει το εγκεφαλικό και κάνει καλό στην παράλυση. Εάν πιούμε φασκόμηλο με λεβάντα  μας απαλλάσσει από την νυχτερινή εφίδρωση. Πολλοί γιατροί το χρησιμοποιούν για σπασμούς , προβλήματα σπονδυλικής στήλης, αδενικές διαταραχές και τρέμουλο των άκρων.

Επίσης χρησιμοποιείται για τις ενοχλήσεις του ήπατος, είναι αιμοκαθαρτικό, αποχρεμπτικό των αναπνευστικών οργάνων και του στομάχου και ανοίγει την όρεξη. Ρυθμίζει την λειτουργία των εντέρων και την διάρροια. Για τα Τσιμπήματα εντόμων λιώνουμε τα φύλλα του και τα βάζουμε πάνω στο τσίμπημα.

Το τσάι φασκόμηλου χρησιμοποιείται για τα έλκη του λαιμού και του στόματος, την ουλίτιδα, την αμυγδαλίτιδα και τις παθήσεις του λαιμού. Οι στοματικές πλύσεις με αφέψημα φασκόμηλου είναι χρήσιμες για τα χαλαρά και ματωμένα δόντια και τα ελκώδη ή υποχωρούντα ούλα.

Πολλά παιδιά και ενήλικες θα είχαν γλιτώσει την αμυγδαλεκτομή αν είχαν πιει έγκαιρα τσάι φασκόμηλου. Όταν οι αμυγδαλές που είναι οι φύλακες του σώματος από τις τοξικές ουσίες αφαιρεθούν, οι τοξικές ουσίες πηγαίνουν κατευθείαν στα νεφρά. 

 

 

 

Πηγή:" Υγεία απο το φαρμακείο του Θεού " Μαρία Τρέμπεν